General Motors, ingehuldigd in 1908, is een van ‘s werelds meest herkenbare merken.

General Motors is de grootste Amerikaanse autofabrikant en produceert auto’s onder verschillende internationale merken. Ondanks dat het al meer dan anderhalve eeuw actief is en zijn oorsprong heeft in Detroit, Michigan, produceert deze multinational nu auto’s in 15 landen.

Chevrolet, opgericht in 1911, is een wereldwijde krachtpatser in de auto-industrie.

GM nam Chevrolet in 1918 over na veel weerstand, en in 1919 was het het vlaggenschip van het bedrijf geworden. General Motors Special Vehicles bouwt de Camaro en Silverado om in modellen met het stuur rechts in Australië, waarmee het bedrijf zijn vaste voet aan de grond krijgt na een moeizame relatie met het land (GMSV).

Autofabrikant Buick werd opgericht in het jaar 1899.

Ter gelegenheid van de oprichting van GM in 1908, besloten de eigenaar van het bedrijf en GM William C. Durant om Buick op te nemen in het nieuw gevormde bedrijf. De verkoop van Buick bereikte een dieptepunt in tien jaar in 2020 en daalde met bijna 20 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, ondanks een herstel van een laag verkoopjaar als gevolg van de wereldwijde financiële crisis (GFC) in 2009.

Vanaf 1902 is Cadillac een iconische Amerikaanse auto geweest.

Het merk Cadillac werd in 1909 gekocht door General Motors en wordt vaak beschouwd als de luxedivisie van het bedrijf. Het bedrijf maakt nu echter naam door een ‘kunst en wetenschap’-ontwerpfilosofie toe te passen op zijn reeks auto’s, waaronder sedans, cabrio’s, cross-overs en SUV’s.

Oprichting: 1937: Volkswagen

Om aan de transportbehoeften van het Duitse volk te voldoen, richtte het Duitse Arbeidsfront in 1937 VW op. Hieruit is de Kever voortgekomen.

De Beetle was de langstlopende en meest geproduceerde auto in de geschiedenis, waarvan de productie begon in 1938 en eindigde in 2003; als je de “New Beetle” tot dezelfde familie rekent, werd de productie met nog eens 16 jaar verlengd.

Volkswagen’s Audi-divisie begint met productie in 1910

Audi stond vroeger onder leiding van Daimler Benz, maar werd in de jaren zestig overgenomen door Volkswagen. Onder het eigendom van Daimler bleef de merknaam Audi 25 jaar inactief voordat hij in 1965 weer tot leven werd gewekt. Het bedrijf is uitgegroeid tot een wereldwijde krachtpatser in de luxe productiesector.

Opgericht in 1963: Lamborghini

Lamborghini is nu volledig eigendom van Audi, dat sinds 2011 een betrouwbare financier van het bedrijf is. De Huracan, Aventador en recentelijk de Urus SUV zijn drie van de meest gewilde voertuigen op de markt en Lamborghini is verantwoordelijk voor de productie van alle drie.

Bentley produceert sinds 1919 luxe auto’s.

In de 12 jaar vóór de overname door Rolls-Royce opereerde de Britse fabrikant, bekend om zijn high-end sporttourers, onafhankelijk. Echter, in 1980, toen Rolls failliet ging, werd Bentley verkocht aan Vickers PLC. Het merk kreeg opnieuw een nieuw leven toen Volkswagen het in 1998 overnam.

In 1909 en 2009 raceten Bugatti en Rimac tegen elkaar.

Ettore Bugatti, een Italiaanse kunstenaar en bouwer, richtte het bedrijf op met een focus op esthetiek. Na het vroegtijdige overlijden van Ettore in 1947 is het bedrijf nooit meer hersteld en in de jaren zestig had het zijn activiteiten als autofabrikant stopgezet. Het was inactief sinds de jaren zestig voordat het in 1987 een nieuwe impuls kreeg door de Italiaanse zakenman Romano Artioli, die Volkswagen later in 1998 overnam.

Rimac, een in Kroatië opgericht bedrijf vernoemd naar zijn uitvinder, Mate Rimac, staat bekend om zijn geavanceerde innovaties op het gebied van batterij- en elektrische autotechnologie. Hoewel Porsche een investering van 24% in Rimac bezit, bereikte de VW-groep in juli 2021 een deal met Rimac om toegang te krijgen tot meer van zijn technologie in ruil voor een eigendom van 55% in Bugatti, waardoor Mate Rimac, toen 33 jaar oud, de CEO van het bedrijf.

Opgericht in 1895: Skoda

Skoda, waarvan VW pas in 2000 volledig eigenaar was, werd opgericht om te dienen als het instapmerk van het bedrijf, waarbij voertuigen tegen lagere prijzen werden aangeboden dan die van Volkswagen, terwijl dezelfde aandrijflijnen en andere interne componenten. Dankzij slimme ontwerpconcepten kon het bedrijf zich onderscheiden van de concurrentie.

Autofabrikant Porsche werd opgericht in 1931.

Porsche was decennialang een van ‘s werelds meest lucratieve autofabrikanten voordat het in 2012 door Volkswagen werd overgenomen. Na vier jaar proberen kreeg Volkswagen uiteindelijk 49,9 procent van het bedrijf binnen.

Achter de definitieve regeling en fusie ging een brute machtsstrijd schuil, waarbij Volkswagen als overwinnaar uit de bus kwam.

Opgericht in 1950, Seat

Tussen 1950 en 1986 werd Seat, eigendom van de Spaanse overheid. In 1986 kocht de Volkswagen-groep 51% van het bedrijf en in 1990 bezaten ze 99,99 procent. Het Spaanse bedrijf was alleen tussen 1997 en 1999 in Australië aanwezig, maar zal in 2022 terugkeren met alleen zijn prestatietak, Cupra.

Het begin van Cupra: 1985

Toen het motorsportbedrijf van de Spaanse autofabrikant, voorheen bekend als Seat Sport, in 2018 werd omgedoopt tot Cupra, markeerde de naamsverandering het begin van een nieuw tijdperk voor het bedrijf. Cupra, de prestatiedivisie van de Volkswagen Group, zal dit jaar een verscheidenheid aan bijgewerkte, hoogwaardige Volkswagen-, Audi- en Skoda-auto’s naar Australië brengen.